Dieta Optymalna

meal

Program dla osób, które chcą się racjonalnie odżywiać i traktować żywność jako lekarstwo. Można ułożyc dzienne menu pod względem zawartości witamin i składników mineralnych, porównać z normami spożycia. więcej...

PC optymal

Program dla stosujących żywienie optymalne. Wspomagający stosowanie diety optymalnej. Posiada książkę kucharską, oblicza BTW w potrawach i koszty żywienia. Dane zachowuje w bazie. więcej...
Zamówienie programu

Informacje o dietach


Dieta optymalna

Oparta na produktach zwierzęcych zwana dieta Kwasniewskiego lub dieta wysokotłuszczowa. więcej...

Dieta Atkinsa

wysoko tłuszczowa, wysoko białkowa więcej...

Dieta Lutza

niskowęglowodanowa więcej...

Dieta Montignaca

Wystarczy tylko przestrzegać zasady niełączenia w jednym posiłku pokarmów zawierających białko z tymi, które zawierają węglowodany. więcej...

Dieta Śródziemnomorska

Dieta bazuje na dużych ilościach warzyw i owoców, pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, makaronach, rybach i owocach morza. Pokarmy te są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. więcej...

Dieta Andersona

Opracował ją dietetyk z uniwersytetu w Los Angeles, Henry L.N. Anderson. Jest to również jedna z diet niełączenia. Według twórcy diety od prawidłowego zestawiania ze sobą produktów zależy skuteczne ich spalanie. Inne enzymy uczestniczą bowiem w trawieniu mięsa, a inne produktów mącznych i owoców.więcej...

Dieta dla smakoszy

Wystarczy zmienić sposób przyrządzania posiłków. Najbardziej charakterystyczną cechą tej diety jest to, że nie zabrania ona całkowicie prawie żadnej potrawy i nie ogranicza zbytnio ilości.więcej...

Waga ciała i idealna sylwetka

Dieta Montignaca

Jej twórca, francuski lekarz Michel Montignac, twierdzi, że chcąc odzyskać prawidłową wagę i pózniej ją zachować, wcale nie trzeba ograniczać liczby kalorii i wielkości dań. Wystarczy tylko przestrzegać zasady niełączenia w jednym posiłku pokarmów zawierających białko z tymi, które zawierają węglowodany. Kurację odchudzającą przeprowadza się w dwóch etapach: w pierwszym, który może trwać nawet 2-3 miesiące (zależnie od tego, ile kilogramów chcemy zgubić) tracimy na wadze, natomiast w drugim staramy się utrzymać satysfakcjonujący nas rezultat. Najlepiej, jeśli drugi etap diety stanie się programem na resztę życia.

Zasady diety

Jemy przynajmniej 3 razy dziennie, o stałych porach. Nie łączymy produktów z grupy 1 (białka) z grupą 2 (węglowodany) i 3 (rośliny strączkowe). Wszystko można łączyć z grupą 4 (warzywa). Jemy niewiele produktów z grupy 6 (nasiona) i 7 (tłuszcze).
W pierwszym etapie diety śniadanie powinno składać się głównie z węglowodanów, a obiad i kolacja z białka. Unikamy produktów, które są jednocześnie bogate w węglowodany i tłuszcze (np. pełne mleko, czekolada, herbatniki). Pijemy między posiłkami, nigdy w trakcie ani przed nimi.
W drugim etapie diety możemy sobie pozwolić na kieliszek wina czy grzankę, ale ograniczamy tłuszcze. Nie wracamy do sosów zaprawianych mąką i ciast. Przykładowy jadłospis Sniadanie: sałatka z owoców. Obiad: zupa jarzynowa bez marchwi i ziemniaków, ryba z rusztu, sałata z odrobiną oliwy. Kolacja: jajko sadzone, gotowane warzywa Sniadanie: twarożek niskotłuszczowy, grahamka. Obiad: zupa z soczewicy, pstrąg pieczony, surówka z kapusty. Kolacja: wędlina drobiowa, pomidor, ogórek kiszony.

Grupy produktów

1. Białkowe Mięso, drób, chude mleko, jajka, chude jogurty, chude sery, ryby, owoce morza. 2. Węglowodanowe: Pieczywo pełnoziarniste, ryż, kasze, makarony, ziemniaki, marchew, buraki, kukurydza, alkohol. 3. Rośliny strączkowe: soczewica, fasola, groch, bób, soja. 4. Warzywa: kapusta, kalofior, cykoria, papryka, pory, kabaczki, ogórki, groszek zielony. 5. Owoce: cytrusy, jabłka, śliwki, gruszki, brzoskwinie, truskawki, kiwi. 6. Nasiona: orzechy, migdały, pestki. 7. Tłuszcze: oleje, masło, margaryna, czekolada.