Dieta Optymalna

meal

Program dla osób, które chcą się racjonalnie odżywiać i traktować żywność jako lekarstwo. Można ułożyc dzienne menu pod względem zawartości witamin i składników mineralnych, porównać z normami spożycia. więcej...

PC optymal

Program dla stosujących żywienie optymalne. Wspomagający stosowanie diety optymalnej. Posiada książkę kucharską, oblicza BTW w potrawach i koszty żywienia. Dane zachowuje w bazie. więcej...
Zamówienie programu

Informacje o dietach


Dieta optymalna

Oparta na produktach zwierzęcych zwana dieta Kwasniewskiego lub dieta wysokotłuszczowa. więcej...

Dieta Atkinsa

wysoko tłuszczowa, wysoko białkowa więcej...

Dieta Lutza

niskowęglowodanowa więcej...

Dieta Montignaca

Wystarczy tylko przestrzegać zasady niełączenia w jednym posiłku pokarmów zawierających białko z tymi, które zawierają węglowodany. więcej...

Dieta Śródziemnomorska

Dieta bazuje na dużych ilościach warzyw i owoców, pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, makaronach, rybach i owocach morza. Pokarmy te są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. więcej...

Dieta Andersona

Opracował ją dietetyk z uniwersytetu w Los Angeles, Henry L.N. Anderson. Jest to również jedna z diet niełączenia. Według twórcy diety od prawidłowego zestawiania ze sobą produktów zależy skuteczne ich spalanie. Inne enzymy uczestniczą bowiem w trawieniu mięsa, a inne produktów mącznych i owoców.więcej...

Dieta dla smakoszy

Wystarczy zmienić sposób przyrządzania posiłków. Najbardziej charakterystyczną cechą tej diety jest to, że nie zabrania ona całkowicie prawie żadnej potrawy i nie ogranicza zbytnio ilości.więcej...

Waga ciała i idealna sylwetka

Dieta Śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska jest uznawana za najzdrowszą spośród diet. Dieta śródziemnomorska może byc stosowana przez całe życie. Przestrzegając jej zasad, można utrzymać znakomitą kondycję. Dania są smaczne, trzeba pilnować więc, by nie przekraczać wielkości porcji.

Zasady diety

Menu jest bardzo urozmaicone. Dieta bazuje na dużych ilościach warzyw i owoców, pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, makaronach, rybach i owocach morza. Pokarmy te są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.
Nieocenione źródło białka stanowią rośliny strączkowe. Zupełnie wykluczamy z jadłospisu wieprzowinę. Potrawy przyprawiamy dużą ilością czosnku i cebuli, a do sałatek, zup i sosów, zamiast masła i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, dodaj oliwę z oliwek. Aby pozbyć się nadwagi, dzienny jadłospis powinien dostarczać (w 5 posiłkach) najwyżej 40 g tłuszczu i 1200 kcal.

Przykładowy jadłospis.

Śniadania
2 kromki chleba żytniego gruboziarnistego (z soją i słonecznikiem) cienko posmarowane margaryną z 50g dorsza wędzonego; lub plasterkiem szynki; lub polędwicy; lub z żółtym serem; lub 60g twarożka ze szczypiorkiem; lub pól jajka i 2 plasterki szynki; lub pasta rybna(30g wędzonej makreli + 80g chudego twarożku).
50 g sałatki z małego pomidora i ogórka; lub brzoskwinia; lub pomarańcza; lub 100 g sałatki z ogórka i szczypiorku; lub 2 liście sałaty z pomidorem; lub 100 g surówki z pora i jabłka.
II śniadania
150 g homogenizowanego serka; lub kromka żytniego chleba razowego cienko posmarowana margaryną, plasterek polędwicy, ogórek; lub banan, 175 g jogurtu naturalnego; lub pół grahamki z 20 g pasty z kurczaka, 10 rzodkiewek; lub brzoskwinia, 150 g jogurtu naturalnego.
Obiady
talerz zupy pieczarkowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiną oliwy z oliwek, 100 g łososia pieczonego w folii, 3 łyżki gotowanych ziemniaków, 100 g sałaty doprawianej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny; lub chłodnik z 200 g kefiru, ogórka, botwiny, szczypiorku i jajka, 2 mandarynki; lub zupa koperkowa z 2 ziemniakami, włoszczyznš i piersią kurczaka, 200 g czerwonej papryki faszerowanej ryżem, przecierem pomidorowym i jajkiem; lub talerz zupy kalafiorowej na włoszczyŸnie i piersi kurczaka, 200 g polędwicy wołowej z rusztu, 30 g kaszy gryczanej, 100 g fasolki szparagowej z wody; lub 200 g szaszłyka z piersi kurczaka, cebuli i czerwonej, papryki pokropionego odrobiną oleju rzepakowego, 30 g brązowego ryżu 200 g surówki z ogórka, kiełków soi, sałaty i koperku, 150 g gotowanej marchewki z groszkiem; lub 250 g kapuśniaku gotowanego z włoszczyzną i piersią kurczaka, 200 g ryby po grecku z odrobiną oliwy; lub 250 g leczo z piersi indyka, czerwonej i zielonej papryki, kabaczka, cebuli, pomidora, 30 g brązowego ryżu szklanka soku owocowego.
Podwieczorki
szklanka chudego zsiadłego mleka, szklanka owoców sezonowych; lub szklanka soku pomarańczowego; lub plaster arbuza; lub gruszka.
Kolacje
150 g sałatki z pomidora i cebuli z odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny, 40 g kaszy kuskus, 2 plasterki szynki; lub 250 g sałatki z tuńczyka, papryki, kukurydzy i groszku z puszki, pół grahamki; lub 200 g sałatki greckiej (pomidor, sałata, ogórek, ser feta polany odrobiną oliwy z oliwek), 2 kromki żytniego chleba razowego; lub 250 g sałatki z bobu, jabłka, czerwonej papryki, koperku, doprawionej oliwą , sokiem z cytryny i musztardą; lub kromka grahama z 2 plastrami szynki, 200 g sałatki z pomidora i papryki czerwonej, plaster sera feta ze szczypiorkiem; lub 2 kromki razowego chleba żytniego (z soją i słonecznikiem) parówka drobiowa, 100 g brokułów z wody.