Zupa grzybowa

Składniki:

Wywar z warzyw 2000g
Borowiki suszone 30g
Śmietana kremowa 30% tłuszczu 400g
Kasza jęczmienna pęczak 50g (pół szklanki)

Wykonanie:
Wywar z włoszczyzny na 5 osób:
Marchew - 150g (3 sztuki)
Pietruszka - 50g (1 szt)
Seler - 50 g
Woda - 2 litry
Sól
Pokrojone warzywa włożyć do wrzącej wody, osolić, gotować wolno pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzić.

Zupa grzybowa:
Do 2 l wywaru z warzyw dodać wymoczone i opłukane grzyby. Gdy grzyby będą miękkie dodać pół szklanki kaszy, gdy kasza będzie miękka, doprawić śmietaną.

Zawartość w 100g B 1,02 T 4,87 W 3,96 .
Wskaźnik BTW 1:4,72:3,85
Porcja 250g B 2,57 T 12,18 W 9,9 Kalorie 156,5
Strona główna

Karp smażony

Składniki

Karp waga ok 1400g lub płaty - 700g
Mąka pszenna typ 500 100g
Masło 30g

Wykonanie:
1 Karp cały ok 1500g, podzielić na 4 części, a następnie każdą część przeciąć wzdłuż kręgosłupa, aby otrzymać razem 8 części. Lekko nasolić. Obtoczyć w mące, smażyć na oleju. Przekładać na półmisek i wstawić do gorącego piekarnika.Na każdy kawałek położyć wiórki masła.

Zawartość w 100g B 16,31 T 6,67 W 9,05 .
Wskaźnik BTW 1:0,40:0,55
Porcja 200g B 32,62 T 13,34 W 18,08 Kalorie 324

Karp duszony z pieczarkami

Składniki

Karp waga ok 1400g lub płaty - 700g
Pieczarka świeża 400g
Cebula 100g
Masło 30g

Wykonanie:
1 Karp cały ok 1500g, podzielić na 4 części, a następnie każdą część przeciąć wzdłuż kręgosłupa, aby otrzymać razem 8 części. Lekko nasolić. Półmisek żaroodporny posmarować olejem /dno i boki/. Dno i boki półmiska wyłożyć krążkami cebuli. Ułożyć warstwę, karpia /4 części/, położyć kilka plastrów cebuli, ułożyć pozostałe części karpia. Na wierzch ułożyć pokrojone w grube plastry lub ćwiartki pieczarki. Pieczarki można wcześniej krótko poddusić na maśle. Wstawić do gorącego piekarnika na ok pół godziny.

Zawartość w 100g B 11,25 T 4,56 W 1,42 .
Wskaźnik BTW 1:0,4:0,13
Porcja 100g B 11,25 T 4,56 W 1,42 Kalorie 89,3

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki

Ciasto:
Mąka 400g
Jajo 60g
Masło 15g
Nadzienie:
Borowiki suszone 30g
Kapusta kwaszona 300g
Masło 50
Masło do polania 100g

Wykonanie:
Farsz:
Ugotować kapustę i grzyby odzielnie, posiekać na drobno, doprawić solą i pieprzem, dodać roztopione masło, wymieszać.
Ciasto:
W mące uformować wgłębienie, wlać jajo, roztopione zimne masło i wodę, zarobić nożem, dobrze wyrobić rękami na gładkie jednolite ciasto. Odcinać po kawałku ciasta, rozwałkować na grubość ok 2 mm, wycinać krążki nakładać nadzienie. Brzegi zlepiać /widelcem/. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyzki oleju. Po wyciągnięciu pierogi polać roztopionym masłem
Proporcje na około 30 pierogów.


Zawartość w 100g B 6,01 T 15,49 W 33,69 .
Wskaźnik BTW 1:2,57:5,6
Porcja (3 szt)90g B 5,41 T 13,94 W 33,69 Kalorie 267

Kapusta z grochem

Składniki

Kapusta kwaszona 500g
Groch 120g
Masło 50g

Wykonanie:
Ugotować kapustę i groch oddzielnie. Kapustę odcedzić, dodać groch, masło, doprawić. Podgotować chwilę mieszając.
W garnkach typu Zepter: wstawić kapustę z małą ilością wody, doprawić, dodać groch, masło i gotować razem. Nie odcedzać, pod koniec gotowania wymieszać.


Zawartość w 100g B 5,13 T 6,55 W 13,37 .
Wskaźnik BTW 1:1,27:2,6
Porcja 100g B 5,13 T 6,55 W 13,37 Kalorie 117

Śledź w śmietanie.

Składniki

Matjasy 200g
Śmietana kremowa 30% tłuszczu 200g
Cebula 80g
Jabłko 40g
Cukier 10g

Wykonanie:
Matjasy pokroić na kawałki, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko. Zalać śmietaną zakwaszoną poł lyżeczki kwasku cytrynowego i osłodzoną 2 łyżeczkami cukru. Wymieszać.

Zawartość w 100g B 8,54 T 17,22 W 5,00 Kalorie 207,6.
Wskaźnik BTW 1:2,01:0,58
Porcja 250g B 2,57 T 12,18 W 9,9 Kalorie 156,5

Śledź w oliwie.

Składniki

Matjasy 200g
Cebula 80g
Oliwa 150g

Wykonanie:
Matjasy pokroić na kawałki, dodać pokrojoną w kostkę cebulę.Doprawić pieprzem. Zalać oliwą Wymieszać.

Zawartość w 100g B 9,46 T 41,98 W 1,28 Kalorie 417,7.
Wskaźnik BTW 1:4,43:0,13
Porcja 100g B 9,46 T 41,98 W 1,28 Kalorie 417,7

Kompot z suszonych owoców.

Składniki

Śliwki suszone 50g
Jabłka suszone 30g
Cukier - 15g
Woda 2000g
Skórka pomarańcza lub cytryny

Wykonanie:
Owoce zalać wodą i gotować.

Zawartość w 100g B 0,11 T 5,87 W 3,01 Kalorie 12,7.
Wskaźnik BTW 1:0,5:26
Porcja 200g B 0,22 T 11,74 W 6,02 Kalorie 25,7

Makiełki (kluski z makiem).

Składniki

Ciasto:
Mąka pszenna - 400g
1jajo - 60g
Woda - 100g
Masa makowa:
Mak - 300g
Rodzynki suszone 100g
Orzechy włoskie - 50g
Migdały słodkie - 50g
Miód pszczeli - 40g
Masło - 40g

Wykonanie:
W mące uformować wgłębienie, wlać jajo, i małą ilość wody, zarobić nożem twarde ciasto, dokładnie wyrobić. Ciasto cieńko rozwałkować, przesuszyć, pokroić w paski o szerokości 4cm, ułożyć paski jeden na drugim, przesypując mąką, ostrym nożem pokroić cienkie ok 0,5cm paski. Rozrzucic na stolnicy aby ciasto przeschło. Zagotować wodę, posolić, wrzucić makaron, zamieszać, gotować ok 5 minut do wypłynięcia na powierzchnie, wylać na cedzak, przelać wodą, dokładnie odcedzić.
Masa makowa:
30 dkg maku zalać dwoma szklankami gorącego mleka i pozostawić do następnego dnia. Odcedzić zemleć, dodać namoczone i odsączone rodzynki, 2łyżki miodu, posiekane orzechy, migdały i 2 łyzki roztopionego masła.
Masę makową połączyć z makaronem.

Zawartość w 100g B 10,99 T 20,13 W 43,57 Kalorie 371,5.
Wskaźnik BTW 1:1,8:3,9
Porcja 40g B 4,4 T 8,05 W 17,43 Kalorie 148,6

UWAGI.

Zupa grzybowa
Zupa przygotowana na czystym wywarze z warzyw. Jeżeli ktoś chciałby nie dodawać kaszy to zawartość w 100g nieznacznie sie zmieni, B o 0,2g, T o 0,1g, W o 2,2g , mniej. Do zupy można dodać łyżkę masła.
Karp

Potrawy z karpia są obliczane dla karpia żywego o wadze 1,4kg co daje 700g filetów, lub płatów.
Ciasta

Do ciast dodaje sie wody, w ilości - jak to można nazwać - 'do odpowiedniej konsystencji'.

Przygotowałem arkusz w formacie excela, gdzie są wpisane wartości BTW wszystkich potraw, i dodatkowo potrawy wigilijne których przepisy są w Optymalniku. Wystarczy wpisać wagę porcji i zostanie obliczona suma BTW całej kolacji. tutaj
stat4u